Tutorial: Het maken van een sterblok.

Van een aantal dames die onbekend zijn met het maken van een quiltblokken met een borduurmachine, kreeg ik het verzoek hoe het maken van deze blokken in zijn werk gaat.
De traditionele manier van quilten met de hand kennen we allemaal, zo ook het quilten met de naaimachine. Complete quiltblokken maken met een borduurmachine is een totaal andere manier.

Van iedere stap die nodig is voor het maken van een sterblok heb ik foto's gemaakt en ik wil dit graag laten zien zodat het duidelijk wordt hoe het maken van een blok met de borduurmachine gedaan wordt.

 Het patroon heb ik in de kleine machine gezet. Deze is alleen een borduurmachine en de grote machine die een combinatie is van borduur- en naaimachine staat ingesteld als naaimachine voor het aan elkaar zetten van de blokken. En het maakt geen verschil of ik de blokken op deze machine maak of op de andere. Ik heb voor de blokken de patroonmaat van 20x20 centimeter genomen. Maar deze blokken zijn ook groter of kleiner te maken. Ik heb deze maat genomen omdat zowel de grote als deze machine deze maat kan borduren. De grootste maat van het patroon zou alleen op de grote machine gemaakt kunnen worden en met deze maat kan ik beide machines tegelijkertijd laten werken. 
Op het beeldscherm bovenaan, van links naar rechts het aantal steken, de tijd en het aantal stappen waar dit patroon uit bestaat.

 Met deze toets ga ik naar de machine instellingen waar ik uit verschillende tabbladen kan kiezen.

 Dit is de vijfde pagina en hierin verander ik mijn borduursnelheid en mijn borduurvoethoogte. 
De borduurvoet zet ik hoger omdat ze anders vast kan lopen in de batting. En de snelheid zet ik lager omdat de borduurvoet hoger komt te staan.

Dan open ik door middel van deze toets een instellingsscherm waardoor het gemakkelijk wordt om de batting precies zo te leggen op de steunstof dat deze goed rondom wordt vastgezet.

 Het instellingsscherm is nu geopend en de naaldpositie staat nu de linkerbovenhoek, blauw aangegeven. De naald gaat naar deze hoek en daar plaats ik mijn batting. Dan druk ik op de linker onderhoek het scherm en de naald verplaatst zich hier naartoe. Op deze manier hoef ik niet de batting groter uit te snijden dan werkelijk nodig is om deze vast te zetten. Je kan ook de 1ste stap van het patroon op de steunstof zetten en daar de batting overheen leggen. Dan weer de 1ste stap opnieuw laten lopen om de batting vast te zetten. Maar dat is eigenlijk onnodig werk en je gooit dan veel batting weg. 

 Op deze foto is te zien waar de naaldstand is zoals in de linkerbovenhoek die in  het scherm wordt aangegeven in het blauw.
Als steunstof gebruik ik in plaats van papier een dunne, katoenen lakenstof. Dit werkt een stuk prettiger dan papier als steunstof en de stof blijft soepel. En in dit patroon zitten veel steken zodat het achteraf niet meer goed mogelijk is om alle papier weg te verwijderen van het blok.

Als de batting goed gepositioneerd is ga ik met deze toets naar een ander instellingsscherm.

 En met deze toets zet ik de naald op het punt waar de eerste steek van deze stap begint . 
Dit heeft het voordeel dat de borduurvoet omhoog blijft staan als de naald zich verplaatst om aan het patroon te beginnen. Start ik het borduren dan zakt de borduurvoet en gaat dan naar de begin plek van het patroon. 
Maar dan sleept de voet over de batting heen en bestaat de kans dat die daardoor versleept en niet meer goed op de plek blijft liggen.

 Dan is alles klaar om met de eerste stap van het patroon te beginnen. Het vastzetten van de batting.

 De eerste stap van het patroon is klaar.

 Dan de batting dicht bij het stiksel wegknippen. 

 Voor de volgende stappen ga ik terug naar het instellingsscherm om de borduurvoethoogte en de borduursnelheid aan te passen. 
De borduurvoethoogte zet ik terug naar de normale voethoogte en de snelheid zet ik op maximaal. Het eerste blok maakte ik wel op de snelheid van 600 steken. Maar dit patroon is zo goed van opbouw en het loopt goed zodat het zonder problemen op een snelheid van 1050 steken gemaakt kan worden. Er zijn patronen waarbij ik het prettiger vindt om deze te maken op een lagere snelheid soms tot 350 steken.
En er zijn patronen waarbij het amper tijdsverschil geeft of de machine op 1050 of op 600 steken per minuut staat. Maar bij dit patroon is het verschil 9 minuten en dan is het wel prettig als je een hogere snelheid kan gebruiken.

 Dan wordt de stof voor de ondergrond op de batting geplaatst.

De achtergrondstof is vastgezet.

 De plek voor de stof in het midden van het blok wordt weggeknipt. Dit hoeft niet precies langs de stiklijn gedaan te worden omdat de andere stof hierboven op komt te liggen.

 Dan een andere kleur garen in de machine rijgen en de 3de stap van het patroon volgen.

 Stap 3 is klaar.

 De 4de stap in het patroon sla ik over. Dit is een stiklijn die aangeeft waar het stofje geplaatst moet worden in het blok. Maar omdat het goed zichtbaar is op het blok waar het moet komen is dit onnodig.

 Met deze toets ga ik een stap vooruit in het patroon. 
De 5de stap van het patroon lijkt op de 4de stap. Maar met deze stap wordt de stof met een dubbele stiksteek vastgezet. De 4de stap geeft aan waar de stof geplaatst moet worden en dan wordt er een enkele steek gebruikt.

 Het lapje wordt vastgezet met dezelfde kleur garen. Straks komen hier siersteken overheen en als ik het met een ander kleur garen zou vast zetten dan zou je een ander kleur garen er doorheen zien.


 Hier wordt de stof wel zo dicht mogelijk bij de stiksteken weggeknipt.

 Na het wegknippen van de stof even met de stofroller de pluisjes en draadjes weghalen.

 De 6de stap van het patroon is het driehoekje in het middenstofje.

 Een andere kleur garen gebruikt.

 De 7de stap is een stiklijn waar het laatste stofje mee wordt vastgezet.


 Dit lapje wordt met de goede kant op het blok gelegd en vastgezet.

 Dan het lapje terugslaan en de naadlijn plat strijken. 

 De 8ste stap van het patroon zet het omgeslagen lapje vast.

 De restanten haal ik weg als het blok helemaal klaar is en op maat wordt gesneden.


 De 9de stap van het patroon is het blokje wat in de hoek wordt gemaakt.

 Met een ander kleur garen wordt dit borduurtje gemaakt.

 De 10de stap van het patroon sla ik over. Dit is een enkele grote stiksteek die nog eens om het hele blok wordt gezet. En dit is al eerder gedaan door alle stoffen die geplaatst zijn en dit dus eigenlijk overbodig maakt. En omdat ik deze blokken al eerder maakte weet ik dat aan de linker onderkant van het patroon de steken aan de buitenkant van het blok wat opgetrokken worden in het patroon. Die haal ik weg als het blok klaar is. Zou ik deze stap niet overslaan zou ik een dubbele rij steken weg moeten halen.

 Met de 11de stap van het patroon wordt er een omlijsting van siersteken gemaakt van de 3de en de 5de stap. Nu worden de randen van de donkere stof mooi afgewerkt.

 En weer een andere kleur ingeregen.

Met de 12de stap van het patroon wordt de donkere stof doorgequilt.

 Ook nu weer een andere kleur in de machine geregen.

 Dan volgt de laatste stap van het patroon. Het doorquilten van het blok is de 13de stap.
Ik gebruik hiervoor weer een ander kleur garen.

 Even een volle spoel plaatsen. Het is vervelend als halverwege het quilten de spoel leeg raakt en deze vervangen moet worden. Voor het aanhechten van de steken moeten er een aantal steken terug gezet worden en dat vindt ik niet mooi worden in dit patroon. Dat valt dan meteen zo op, zeker als je een donker garen gebruikt op een lichte ondergrond.

 Halverwege het doorquilten. Dit duurt 18 minuten en ondertussen zet ik met de andere machine de blokken aan elkaar die ik eerder had gemaakt.

 Het doorquilten is klaar. In de rode omlijsting is te zien dat er steken van het vastzetten van het blok zichtbaar zijn in de binnenkant van het blok. Dit kan komen doordat de stof op deze plek toch wat opgetrokken is tijdens het borduren door de batting en de ondergrond stof. Ook al plaats je het nog zo strak, door de batting hou je altijd wat ruimte. Dit is niet erg. De maat van het blok zal er niet door veranderen en voor het aan elkaar zetten van de blokken haal ik deze steken even weg.

En de machine geeft aan dat het borduurpatroon klaar is. Op het scherm staat 43 minuten, maar dit is de borduurtijd. Met het plaatsen van de stof en het wegknippen, verwisselen van garen en spoel is de werkelijke tijd toch een uur geworden.


24 opmerkingen:

  1. Zo'n prachtige en overzichtelijke tutorial.
    Wat u bereikt met uw borduurmachine is een waar kunstwerk.
    Ik vind het P*R*A*C*H*T*I*G en heb dit nog nooit eerder zo mooi gezien.
    Hebt u les gevolgd om met uw borduurmachine te werken ?
    Het ziet ernaar uit dat u het al goed onder de knie hebt om ermee te werken.
    Zelf heb ik daar geen ervaring mee maar het interesseert me wel heel erg.
    Mag ik vragen welke machine u gebruikt ?
    Oprecht dank om deze tutorial te maken en te delen.
    Groetjes Linde

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Linde, dank je wel. En nee ik heb geen les gevolgd. Mijn eerste borduurmachine was maar heel klein en ik kocht haar omdat mijn oude mechanische machine aan vervanging toe was. En de nieuwe machine kwam met een borduurmodule. En daar kon ik niet zoveel mee, ze kon niet groter borduren dan 10x10 centimeter. En de platte borduurtjes was ik al snel zat. Vond het werken met stoffen ook veel leuker om te doen. Na twee jaar kwam er een grote combi machine. Dit was een Brother. En na vier jaar was ik toe aan nieuwe en weer kwam er een Brother ook weer een combi machine. En in december verleden jaar heb ik een Brother borduurmachine gekocht. Als je kijkt in de rubriek "mijn naaikamer" dan zie je de machines. Ondertussen ben ik toch alweer zeven jaar en een heleboel steken verder. En daar bouw je ervaring mee op.

      Verwijderen
  2. Daarnet eens uw blog bekeken....
    Wauw...wat een mooie praktische naaikamer ...zou wel eens een vliegje willen zijn om te koekeloeren als u bezig bent.
    Uw blog is om te smullen...zoveel moois gezien ik kom zeker nog langs.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben pas heel voorzichtig begonnen met kant en klare quiltpatronen en had wat ideeën nodig. Zo kwam ik hier terecht. Ik ben diep onder de indruk van jouw 'kunst' De les is duidelijk, al ben ik hier nog lang niet aan toe. Ongelooflijk wat een prachtige dingen jij al maakte. Petje af! Ik ga op mijn gemak alles bekijken en misschien dat ik ooit 1 zo'n blok probeer te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een geweldige tuto Elisabeth. Ongelooflijk mooi quiltwerk maakt deze.
    Ik begrijp dat later de blokken aan elkaar gezet worden? Met de quiltasyougo methode?
    Ik heb nl ook een brother en quilt ook regelmatig met deze. Volgens mij is jouw machine een stuk jonger dan die van mij. Ik zag Innovis staan en ik heb Super Galaxie D3000.
    Ik heb genoten van je prachtige tuto. Dankjewel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag Heleni, de blokken worden inderdaad allemaal eerst gemaakt en dan aan elkaar gezet.
    Het ontwerp van de quilt zoals ze geworden is, is mijn verzinsel. Er was hier een patroon van maar dat vond ik niet mooi.
    En het maakt niet uit hoe oud je Brother is, in principe werken ze allemaal hetzelfde.
    Het enige verschil is de toeters en bellen die op de machine zitten en de verschillende grote van borduurringen. De grote machine is de laatste nieuwe machine van Brother, zij is een combimachine en deze heb ik nu goed een jaar. Zij kwam in de plaats van de Innovis 1 die ik vier jaar heb gehad. En sinds 2 maanden heb ik de Innovis V3, zij is alleen een borduurmachine en werd voor mij extra interessant omdat er nu een upgrade voor deze machine beschikbaar is om de grote van 20x30 cm. te borduren. En dan heb ik nog de Innovis 900, deze heb ik nu zo'n acht jaar en gebruik ik als een klein maar handig naaimachientje voor erbij. Tussen de machines onderling zijn er verschillen, waarbij de grote machine wel de koningin is. Maar ze werken allemaal hetzelfde. Het zijn ook hele fijne en probleemloze machines.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor je antwoord. Ik ga kijken bij Brother of ze voor mijn machine nog een uitbreiding hebben.
      Gr.Heleni

      Verwijderen
  6. Ik heb al een 10-tal keren gekeken en dit blok en de rest natuurlijk bewonderd. Kun je dit soort quiltblokken als patroon ergens kopen, en zo ja, waar? Ik heb een Husq Diamond en zou dolgraag enkele van dit soort patronen willen aanschaffen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je inspiratie hebt opgedaan. En ja, dit soort patronen zijn te koop in Amerika. Dit is een patroon van Hoopsisters. Maar zo heb je ook Anita Goodesign. Die heeft ook heel veel quilt ITH patronen. Als je googeld op Hoopsisters en Anita Goodesign kom je op de site's van de desbetreffende designer. Bij Hoopsisters kun je direct je patronen na betaling downloaden. Op de site van Anita Goodesign niet. Maar als je een mooi patroon wilt hebben kom je heel snel aanbieders op verschillende sites tegen. Ook op ebay. Het patroon van Hoopsisters heb ik aangepast wat ik mooi vond als eind resultaat en mijn afwerking is anders dan de omschrijving aangeeft. Maar dat doe ik vaak met patronen. Ik pas ze vaak aan, aan mijn eigen fantasie.
      En dat kan, je hebt met deze patronen zoveel mogelijkheden zodat je ze altijd aan je eigen persoonlijke voorkeur kan aanpassen.
      Heel veel succes en veel ontdek plezier. En laat het mij maar weten als je wat hebt gevonden en wilt gaan maken. Ik ben altijd tot helpen bereid.

      Groeten, Elisabeth.

      Verwijderen
    2. hallo Elisabeth
      welche patronen von Anita gooddesign soll ich kaufen für diesem model
      liebe grüße
      ümran

      Verwijderen
    3. Gutentag ümran,

      Diesem model ist nicht von Anita Goodesign, aber von HoopSisters, Feathered Stars.

      Grüße Elisabeth.

      Verwijderen
    4. hallo nochmal:-)
      Danke für schennelle antwort
      Elisabeth es tur mir sehr leid
      weil ich ganz neu stick bereich ich muss immer informieren
      die design soll auch digitalisieren oder einfach sticken
      haben Sie einen link für mich, habe gerade gegoogeld aber nicht gefunden
      lg
      ümran

      Verwijderen
    5. hallo nochmal:-)
      Danke für schennelle antwort
      Elisabeth es tur mir sehr leid
      weil ich ganz neu stick bereich ich muss immer informieren
      die design soll auch digitalisieren oder einfach sticken
      haben Sie einen link für mich, habe gerade gegoogeld aber nicht gefunden
      lg
      ümran

      Verwijderen
    6. Meinst du das du das model von HoopSister nicht finden kanst? Oder meinst du vielleicht an ander model?

      Verwijderen
    7. danke
      habe gerade im youtube vieles anleitung gefunden von HoopSisters
      lg
      ümran

      Verwijderen
  7. hallo Elisabeth hoe naai je de blokken aan elkaar als er geen biesjes tussen de blokken komen?
    Bij de quilt Earth b.v. ik neem aan dat dit ook 3 lagen zijn, ook deze quilt is weer prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dag Mieke, het klopt dat de quilt Earth ook uit drie lagen bestaat. Ik maak de blokken in drie lagen zoals je hebt kunnen zien in de tutorials zonder dat er batting buiten de naden komt en gebruik een dunne lakenkatoen als steunstof zodat alles mooi soepel blijft. Met papier als steunstof wordt het te stijf. Als de blokken klaar zijn snij ik alles met een zoomtoeslag van een kwart inch en naai de blokken aan elkaar. De naden strijk ik open in plaats van naar 1 kant. Dit voorkomt dat de naden te dik worden. Dan wordt er aan de achterkant een dunne batting gelegd en een achterkantstof en dan stik ik de naden aan de voorkant door. De battinglagen zijn dun waardoor de quilt niet te dik of te stug wordt.
    Is dit een antwoord op je vraag?

    Hartelijke groet, Elisabeth.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankje voor de duidelijke toelichting.
      Ik tel dan van boven naar beneden de top,batting,lakenkatoen,batting en de achterkantstof waarom gebruik je nog een keer batting? speciale reden?
      Hartelijke groet en fijne paasdagen.

      Verwijderen
    2. Dag Mieke, je kan het ook zonder de extra laag batting doen. Maar dan voel je de naden door de achterkantstof heen en het staat wat mooier.
      En met deze extra laag heb je dat niet meer en voelt het prettiger aan.

      Hartelijke groet en een fijn paasweekend, Elisabeth.

      Verwijderen
  9. Dank je wel voor je uitleg. Een ander vroeg er om, maar ook ik heb er veel aan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je er iets aan hebt gehad van de uitleg. Foto's maken het veel duidelijker dan dat je het alleen maar opschrijft. En deze en andere tutorials heb ik gemaakt om te laten zien dat je meer kan met een borduurmachine dan alleen een borduurtje maken op een handdoek.

      Verwijderen
  10. Wauw welke mooi steken dat jij kan doen met je machine !!!! Alles is zo prachtig . Ik zit al een uur op je blog te kijken . Ikzelf ben maar een beginneling . Ik kan maar dromen als ik zie wat jij allemaal kan . Ik kom er zeker nog terug !!! Groetjes Minou tchoupi

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dag Minou, leuk dat je langs komt. En met een hoop dingen ben ik ook nog maar een beginneling hoor. Gewoon beginnen, gewoon uitproberen daar leer je het meeste van.
    Ik maak vaak eerst testblokken en niet alles lukt meteen. Vergeet niet dat ik al een aantal jaren quilts maak met de borduurmachine. En met de jaren komt er meer inzicht wat kan en wat niet kan. Maar wat ik kan maken kan iedereen. Maak eerst maar eens gewoon wat blokken van verschillende patronen. Dan ontdek je wat je wel of niet lekker ligt en wat je leuk vindt om te maken.

    Succes.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een reactie schrijft.