Tutorial: Hoe ik een quilt maak met de borduurmachine.

Van een aantal dames kreeg ik de vraag hoe ik een quilt maak. En door middel van deze uitleg hoop ik dat het een beetje duidelijk wordt hoe ik aan een quilt werk. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om een quilt te verwerken en niet iedereen zal mijn manier van werken ideaal of prettig vinden. Maar dit bevalt mij het beste. Je moet gewoon ontdekken welke manier voor jouw het prettigst werkt.
 
Een quilt bestaat uit drie lagen, de bovenkant, een vulling en de onderkant.
Hoe de bovenkant eruit komt te zien, is een keuze van smaak. Wat vindt je mooi, welk patroon en stoffen gebruik je. Dit is heel persoonlijk. Mooi of lelijk bestaat niet. Wat je mooi of lelijk vindt is je eigen persoonlijke smaak. De vulling (batting) kan je kiezen uit verschillende soorten.
En het is bepalend waarvoor je quilt bedoelt is, komt hij op bed voor lekker warm of voor de sier of aan de muur. De achterkant bestaat vaak uit een enkele lap stof die past bij de voorkant. Maar daar zijn ook voldoende variaties op te bedenken. Het is net wat je wilt. Alles kan en alles mag.
En het maakt niet uit of je een quilt met de hand, machine of borduurmachine maakt. Het enige verschil is de techniek.

Het belangrijkste is altijd de stofkeuze, quiltstof is niet goedkoop. Maar het zijn dan ook wel goede kwaliteitstoffen. En een quilt waaraan je heel wat uurtjes aan hebt gewerkt, daarvan wil je wel dat hij heel wat jaartjes meegaat. Ook een goede kwaliteit garen en batting maken een groot deel uit van hoelang je van je quilt wilt genieten.
Ook zijn er veel prijsverschillen in quilt patronen. Dat van variëren van een paar tiental euro's tot een paar honderd euro.
 Met de borduurmachine kan je op verschillende manieren een quilt maken. Zo kan je een blok maken met een borduursel of quiltpatroon en dan later verwerken met de naaimachine.
Ook kan je een quilt die al gedubbeld (d.w.z. top, batting en onderkant al op elkaar gelegd is) met een borduurmachine doorgequilt worden. Dan span je de lagen allemaal samen in de borduurring en maakt dan de quiltpatronen.
Voordeel is dat het quiltpatroon ook aan de onderkant van de quilt zichtbaar is, nadeel is dat het heel secuur inspannen is van dat gedeelte van de quilt in de borduurring wat je door wilt quilten.

Deze quilt bestaat uit het maken van een borduring die met de naaimachine verder tot een blok zijn gemaakt en waarvan de rand doorgequilt is met de borduurmachine.

En zo zijn er heel veel manieren om een quilt te maken. Deze uitleg gaat over het maken van blokken in de borduurmachine en de verwerking hiervan.
Als voorbeeld van hoe een quilt gemaakt wordt zal ik het quilt patroon gebruiken van de quilt wat ik nu aan het maken ben. Het patroon heet Jacobean Journey en het patroon is van HoopSisters.

Het duurde een lange tijd voordat ik de stoffen voor deze quilt had gevonden. Hoe het eruit moest komen te zien zat al in mijn hoofd. En dan wordt het zoeken naar de stoffen die je ervoor wilt gebruiken. 
Niets is zo leuk om te snuffelen in quilt winkels. Je doet er altijd leuke ideeën op. Internet is ook een goed middel om naar stoffen te zoeken. Zeker als er in je omgeving niet veel quilt winkels zijn. 

Van de te maken quilt heb ik een voorbeeld gemaakt.
 Dan de gebruiksaanwijzing geprint.
 En een voorbeeld ingekleurd om te zien of het inderdaad zo zou worden als wat ik voor ogen had.

En dit zijn dan de stoffen die ik heb gekozen.
 De stoffen strijk ik van te voren heel heet met stoom. Dit haalt goed de krimp uit de stof. Dan snij ik de stof voor de blokken uit en strijk deze nog met een strijkspray om de stof wat steviger te maken.

Eerst heb ik een test blok gemaakt om te zien hoe het wordt opgebouwd. Het patroon bestaat uit drie verschillende uitvoeringen. Zo kan je dit patroon maken met piping, het randje stof wat in de blokken wordt verwerkt. Zonder de piping en een patroon wat enkel gemaakt wordt met 1 stof. Ik heb voor de piping versie gekozen omdat ik dit nog niet eerder had gemaakt en ik vond dit wel een extra leuk detail.

Steunstoffen zijn er in veel verschillende soorten, een gewoon borduurtje wordt met scheurvlies ingespannen. Dit is een papier. Ook zijn er uitwasbare steunstoffen. Papier wordt te stug, uitwasbare is geen optie omdat dit gebruikt wordt voor kant te maken. Ik kies voor dunne lakenkatoen, dit blijft mooi soepel en geeft voldoende steun in de borduurring voor het te maken blok. Om te voorkomen dat de stof gaat trekken zet ik de lakenstof vast met spelden die ik tussen de onder- en bovenring in de stof vast steek.



Dan wordt het blok gemaakt op dezelfde manier waarop ik de sterrenquilt heb gemaakt. Daarvan heb ik ook een tutorial gemaakt.

De achterkant van het blok. 

Het blok wordt met een met halve inch naadtoeslag afgesneden.

En de achterkant van het blok.

Dan volgt een secuur werkje. De blokken aan elkaar zetten, zo dat alle lijnen van ieder blok mooi doorlopen naar het volgende. Ik begin op een punt waarop de lijnen samen moeten vallen. 

 Bovenkant.

En onderkant.

 En zo verder van punt naar punt.


 
 Na het rijgen van de twee blokken.


 Dan worden de blokken aan elkaar gestikt. Hiervoor zet ik de naald een tikje naar links zodat hij naast het stiksel van het blok wordt gezet. Hiermee voorkom je dat aan de voorkant de steken van het blok zichtbaar zijn. En dat geeft een lelijk gezicht. Je kan het uithalen maar dat is een lastig karwei en je loopt dan het risico om de stof te beschadigen. Dit is net zo gemakkelijk.

Na het aan elkaar zetten van de blokken worden de naden gestreken.
Ik ben altijd gewoon om een quilt in twee gedeeltes aan elkaar te zetten. Hiermee voorkom je dat op een groot en zwaar stuk als hij bijna klaar is nog een rij blokken vastgezet moet worden. Dat is zwaarder werk want je moet dan iedere keer die hele lap iedere keer hanteren. Deze quilt maak ik in drie gedeeltes om aan elkaar te zetten. Het middenstuk waar de punten bij elkaar komen is zo gemakkelijker om de lijnen door te laten lopen dan dat het in twee gedeeltes gedaan zou moeten worden.

Dit zijn 48 van de 168 blokken die er gemaakt moeten worden. Als alles klaar is wordt er nog een dunne batting achter de top gelegd en kan de achterkantstof er tegenaan gelegd worden. Dan wordt de quilt in de naden doorgestikt en wordt er nog een afwerkbies omheen gezet. Maar zover is het nog niet.


6 opmerkingen:

  1. Dank je wel!!! Ik had je tutorial nog niet zien voorbij komen op de blogs.
    Nu ga ik het aandurven, ik zal maar met iets kleins beginnen ;-)
    1000x bedankt!
    Groetjes Chrisje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel veel succes. Begin maar eens met een proefje. En voor je het weet maak je ook een grote quilt.

      Verwijderen
  2. Bedankt voor je uitleg , heel duidelijk . Jij maakt prachtige quilten !!! ik ben daar nog lang niet . En zou nog eerst moeten een borduurmachine aanschaffen . Ik heb maar een gewone naaimachine die een paar siersteekjes maakt :) Maar heel vriendelijk bedankt om me via FB je blog te melden . Nu hou ik die bij en zal ik die zeker volgen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De reactie van hiervoor komt van Minou tchoupi ;) ( van FB groep )

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kan je mij helpen aub ik zoek patronen voor achtergrond in quilt blokken - waar vind ik die je zou er mij geweldig mee

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik wil je best helpen als ik wist aan wie. Een beetje raar als je geholpen wilt worden en dat anoniem doet.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een reactie schrijft.