Tutorial: Octagon wand quilt.

Op verzoek van een aantal dames met de vraag hoe ik de octagon blokken maak hierbij een tutorial.
De werkwijze is hetzelfde als alle andere quiltblokken die ITH worden gemaakt. 
Alleen de materialen verschillen. Voor deze quilt heb ik voor zijden stoffen gekozen en voor een wand quilt wordt een ander soort batting gebruikt als  voor een bed quilt.

 
Voor de batting gebruik ik Dream Poly Select, voor naai- en ondergaren Serafil 120/2.
Schmetz microtex naalden dikte 80 voor het borduren en dikte 90 om de blokken aan elkaar te zetten.
En natuurlijk mijn andere o zo handige hulpmiddeltjes die ik gebruik.  

Als borduurversteviging gebruik ik No Show Polymesch. Een borduurring gekozen die qua maat het beste overeenkomt met de maat van het te borduren patroon.

Als stof voor deze wand quilt heb ik Dupion zijde gekozen, dit is een glanzende zijde vaak geweven uit twee verschillende kleuren van de draden, zodat het licht glinstert of verandert van kleur in het licht. Dupion is gemaakt van een onregelmatige, ruwe zijde. 
Ik heb voor een Dupion gekozen wat een meer gladder en regelmatige structuur heeft zodat het gemakkelijker te verwerken is voor het borduren.
Deze soort zijde geeft een schitterende glans aan het werk  maar heeft wat meer voorbereiding nodig dan b.v. katoenen quiltstof omdat het ontzettend rafelt. Aan de achterkant van de zijde wordt een Vlieseline gestreken om dit rafelen te voorkomen.

 Het kiezen van de kleuren van het borduurgaren. Het borduurgaren wat ik gebruik is Madeira Classic, dit is een rayon garen wat een mooiere glans geeft dan een polyester garen.

 Het oorspronkelijke patroon te zien op het scherm van de machine.

 Omdat de kleuren van het patroon niet overeen kwam met de kleuren die ik wilde gebruiken heb ik deze in de borduursoftware aangepast. Het oorspronkelijke patroon met de originele kleuren geeft 21 kleurwisselingen aan. Na het aanpassen staan er nu 27 kleurwisselingen te zien op het scherm.

 Maar de borduursoftware heeft hiervoor een handig foefje namelijk voor het kiezen van "intelligent kleur sorteren" waardoor de wisselingen van kleuren van 27 naar 17 gedaald is.

 De garenklossen in volgorde van kleurwisselingen op de standaard gezet en als geheugensteuntje geeft de machine d.m.v. een LED-verlichting de kleur van de draad aan die op dat moment gebruikt moet worden.

Omdat ik de kleuren in de software heb aangepast komen de kleurnummers ook in het scherm overeen met de klossen op de standaard.
Dan zijn alle voorbereidingen gedaan. Alvast flinke stapels batting en borduurversteviging (steunstof) op maat gesneden. De zijde is voorbewerkt en op maat gesneden en dan kan het leuke werk gaan beginnen.

De batting wordt vast gestikt op de steunstof en langs het stiksel afgeknipt. Op de foto is goed te zien waar de applicaties moeten komen en dat de stof over de batting heen wordt gestikt. Dit voorkomt dat er batting buiten de naadtoeslag komt en dat deze te dik zou worden als je de blokken onderling vast naait.

 De applicaties zijn klaar.

 Dan volgt de rest van het patroon.

 Alle steken zijn gedaan.

 Op het scherm is de tijd te zien waarbij gestart wordt met het maken van het blok.

 En dit is de eindtijd, na 78 minuten is het blok klaar. Op de foto van het borduurscherm hierboven is te zien dat de borduurtijd 50 minuten is. Maar daar komt dan de tijd bij van het plaatsen van de stoffen, het afknippen hiervan, de kleurenwisselingen en soms ontkom je daar niet aan, het wisselen van de spoel.

 Dan wordt het blok op een halve inch rond de naadtoeslag afgesneden. Bij een bed quilt is dit een kwart inch en wordt de naad naar 1 kant gestreken. Maar omdat zijde erg rafelt en de naden open worden gestreken heb ik voor een halve inch naadtoeslag gekozen. De naden worden hier open gestreken omdat het borduurwerk dik doorloopt van het ene blok naar het andere. Naden naar 1 kant strijken zou dan veel te dik gaan worden en zou het zicht aan de voorkant er niet mooi op worden.

 Gewoonlijk wordt er wit ondergaren bij borduurwerk gebruikt. Ik gebruik een grijs Serafil garen zodat de naadtoeslag goed te zien is bij de witte steunstof. Dit maakt het op elkaar rijgen van de blokken een stuk gemakkelijker en voor het zicht maakt het hier niet uit of er wit of een gekleurd ondergaren is gebruikt.

 
 Aan de voorkant na het op elkaar rijgen van de blokken nog even controleren of alle patronen mooi op elkaar aansluiten.

 Omdat dit een patroon is waarbij door het dikke borduurwerk gestikt moet worden om de blokken aan elkaar te zetten gebruik ik een naald met een dikte van 90. Om toch het eventuele verschuiven onderling van de blokken tegen te gaan een voet voor dubbel transport gebruikt. Mijn machine beschikt over een geweldige voet voor dubbel transport. Deze voet heeft een gemotoriseerde riem die tijdens het naaien samen beweegt met de transporteur in de steekplaat zodat verschuiven van de onder- en bovenstoffen praktisch nihil is. Samen met de laserliniaal een ideaal hulpmiddel bij het naaien.

 De achterkant van de samen genaaide rechthoekige blokken en hoekblokken, de rijgdraadjes zijn weggehaald en de naden open gestreken.

En dit is dan de voorkant van een gedeelte voor de derde rand van vijf randen die om het midden van de wand quilt komen. Voor deze derde rand  zijn er 16 rechthoekige blokken en 16 hoekblokken nodig.
Voor de laatste rand worden er 24 rechthoekige en 16 hoekblokken gemaakt. Voor iedere rand meer komen er 8 rechthoekige blokken bij.




4 opmerkingen:

  1. Ik vind het geweldig mooi. Heb niet zo'n mooie borduurmachine maar vind het leuk om te zien hoe het gemaakt is. Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een geweldige uitleg,bedankt hiervoor. Wat een kunstwerk.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een reactie schrijft.