Tutorial: Samengestelde blokken maken ITH.

Dit is een blok wat uit drie gedeeltes bestaat. Eerst worden er smalle stroken gemaakt die later worden samengevoegd in te ring.

 De smallere stroken die eerst worden gemaakt om later samengevoegd te worden in de ring.
De naadtoeslag waarmee de stroken worden vastgezet aan het te maken blok is een kwart inch. De naadtoeslag voor aan de buitenkant van het blok zal straks worden afgesneden tot een halve inch.

 Alle stoffen die gebruikt worden voor het blok.

 Als steunstof of borduurversteviging gebruik ik No Show Poly Mesh. Voor batting Quilters Dream Puff, deze heeft een gladde oppervlakte waardoor de borduurvoet er niet in kan vastlopen. 
Langs de steken de batting afknippen.

 Dan wordt de ring uit de machine gehaald, omgedraaid en knip ik de borduurversteviging weg uit de achterkant van het blok. De zigzag steken waarmee de batting is vastgezet geeft voldoende steun aan het blok met de steunstof. Dit patroon gaat met een rand rechte steken en een rand zigzag steken om de batting vast te zetten. Er zijn heel veel patronen die de zigzag steken niet hebben, dan moet er met minstens twee keer met rechte steken de batting vastzetten.
Het weghalen van de steunstof heeft als voordeel dat de blokken soepeler blijven en minder stijf worden wat wel eens een nadeel kan zijn van deze manier van quiltblokken maken. Ook het gewicht van de totale quilt is dan ook aanzienlijk minder als je steunstof weghaalt uit de blokken. 
De gladde oppervlakten van de batting is hiervoor ideaal, zou dit niet zo zijn dan bestaat het risico dat de batting in het spoelgedeelte getrokken zou kunnen worden.
Met scheurvlies kan het ook op deze manier gedaan worden, maar dan wel met blokken die niet zoveel steken hebben.

 De achterkant met de weggeknipte versteviging. Voor ondergaren gebruik ik Serafil garen.

 Dan komt de volgende stap, het stiksel waarmee wordt aangegeven waar de stoffen geplaatst zullen gaan worden.

 Het eerste lapje stof is genaaid. Hiervoor gebruik ik Madeira Wash Away garen.
Verderop in deze tutorial zal ik uitleggen waarom ik dit garen gebruik. Omdat dit garen maar tijdelijk in het blok zit en later zal worden weggehaald, sla ik de eerste 7 steken van het aanhechten over ook de afhechtsteken sla ik over.  Het garen is wat dikker en de steken zijn stevig genoeg om de stof op zijn plaats te houden en hiermee voorkom je dat er een dikke knoop aan de achterkant van het blok gemaakt wordt wat niet nodig is.

 Het tweede lapje is vastgezet met gewoon garen.

 Terug vouwen en vastnaaien.

 Dan volgt het driehoekje.

 Terug vouwen en met het Was Away garen vastzetten. De puntjes worden afgeknipt zodat de op elkaar vallende naden niet te dik worden.

 Op deze manier wordt ook het tweede driehoekje gedaan.

 De hoekjes zijn gedaan en de randjes afgeknipt.

 Dan volgt het laatste stofje. 

 Terug vouwen en de draad wisselen met Wash Away garen.

 Dan volgt de smalle strook die ik eerder maakte voor de onderkant van het blok. Nu is goed te zien waar de lijnen op elkaar moeten vallen.

 Mijn machine heeft een borduurvoet met een laser. Dit is heel handig om te zien waar de naald geplaatst moet worden. Je kan dit ook doen door je naald wat te laten zakken.

 Als de lijnen mooi op elkaar vallen wordt de strook vastgezet.

 Ook deze terug vouwen en met het Wash Away garen vastgenaaid.

 Dan volgt de langere strook voor de zijkant van het blok.

 En weer wordt er van garen gewisseld om dit gedeelte vast te zetten.

 Alle stofjes zijn geplaatst en nu kan het patroon geborduurd worden.

 Het blok is nu klaar.

 De achterkant van het blok.

 Het blok rondom afsnijden met een halve inch naadtoeslag. Ook al is voor een groot gedeelte de versteviging weggehaald, het blok is keurig recht geworden. De Poly Mesh kan worden weggeknipt tot aan de naadtoeslag. Er blijft natuurlijk wat achter in de zigzagsteken maar dit is maar heel weinig en heeft verder geen invloed op het samen naaien en de soepelheid van de blokken.

Ik gebruik Wash Away garen om te voorkomen dat als het blok klaar is er steken te zien zijn waarmee de delen worden vastgezet. Vaak zie je bij quiltblokken die met de borduurmachine zijn gemaakt de randsteken die de naadtoeslag aangeven bovenop het werk als de blokken tegen elkaar aan worden genaaid.. Dit is niet altijd te voorkomen, ook de batting kan daar oorzaak van zijn of soms dat het patroon wat "trekt" in de ring. 
De steken naderhand weghalen is toch wel een langdurig en een secuur werk om niet de stof te beschadigen met het uithalen van deze steken. En ze laten zitten is absoluut niet mooi. Met een nat gemaakt wattenstokje zijn zo deze steken van het Wash Away garen weg te halen. Met wat weinig water lost het garen al op.
Er zijn er die een natte handdoek op de blokken leggen en dan met een warme strijkbout het garen laten oplossen. Dit gaat natuurlijk sneller. Maar het nadeel hiervan is dat het blok dan wel erg plat gaat worden en dat is niet de bedoeling als je een mooie batting gebruikt.

Detail van hoe simpel het is om het garen mooi weg te halen. De blokken voor het centrum zijn klaar. 

2 opmerkingen:

  1. Goed idee van dat wasch away garen. Ik heb het wel in huis maar nog nooit gebruikt. Het is een mooi blok waar is het patroon van?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Annie, dit patroon is van HoopSisters, Mystery Quilt 2016.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een reactie schrijft.